De Latijnse naam is "Tuber Melanosporum Vitt" wat in Italië gewoonlijk Pregiato Zwarte Truffel (of Norcia zwarte truffel) wordt genoemd, waarbij gewaardeerd kostbaar betekent en perfect is in combinatie met verse eierpasta en een goede rode wijn (aromatische van rood fruit, vol in de mond en mogelijk aanhoudend). Voor dit recept combineren we een Barbera d'Asti Superiore.
Met zijn vorm die doet denken aan een kleine steen en een grootte tussen die van een walnoot of een mandarijn, is hij in staat om te bedwelmen met zijn delicate en zeer aangename aromatische geur met sterke tonen van aarde en hazelnoot.
Deze truffelsoort komt namelijk voor in de buurt van eiken en hazelaarbomen, nog heeft een voortreffelijke smaak en verandert nie als hij wordt verwarmd. In dit recept wordt hij zelfs geraspt in warme boter om een zeer delicate crème te creëren.
In Italië wordt hij gevonden in Piemonte, Umbrië, Marche en Abruzzo, waar hij rijpt van half november/december tot februari/maart en zich ontwikkelt op een diepte tussen ongeveer 10 en 20 cm.
Hoeveel kost het? In tegenstelling tot de zeldzame witte truffel heeft de gewaardeerde zwarte truffel een veel toegankelijkere prijs, die op het moment van publicatie van deze recept tussen de €600 en €800 per kg ligt, afhankelijk van de versheid, vorm en grootte.
INGREDIËNTEN 2 pers:
- 240g Verse Tagliolini of anderen naar keuzen van onze pasta assortiment;
- 25g Roomboter
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 30g Zwarte Truffel Pregiato
- 2 eierdooiers
STAP 1
Zet wat water op het vuur om de kooktemperatuur te bereiken en een hint van zout toevoegen, hier gaat je later de pasta koken (min.1L/100g pasta).
Verhit ondertussen de boter en de olie in een grote pan (later voegen we ook de pasta toe) met het geperste teentje knoflook. Zodra de boter volledig gesmolten is, kunnen we goed mengen, de knoflook verwijderen en het vuur uitzetten.
STAP 2
Snij een stukje truffel (ongeveer 1/4) en rasp dit in de boter, meng goed en laat rusten. Maak vervolgens de twee eierdooiers klaar en houd ze apart, ze worden later gebruikt om het gerecht te versieren.
Ondertussen moet het water voor de pasta aan de kook zijn gekomen, dus neem de mandoline voor het snijden van de truffel en houd deze bij de hand.
STAP 3
Het is bijna tijd om te eten, gooi de pasta in de pan met water en kook gedurende de minuten die op de verpakking staan, laat de pasta uitlekken en lekker warm, voeg hem toe aan de pot met de zwarte truffelcrème, meng goed en serveer hem op de borden.
Neem nu het eigeel en doe dit op de pasta (1 per persoon) en strooi heel dunne truffelvlokken over beide borden tot de zwarte truffel op is. Het gerecht ziet er erg aantrekkelijk uit, maar het wordt nog lekkerder! Breek de dooier met een vork en laat zijn romigheid uw pasta omhullen en Buon Appetito...
Comentarios